top of page

Захисні просочення для деревини: види, склад, властивості 

Обробка дерева як будівельного матеріалу виконує дві функції:

Естетичну функцію – поліпшення зовнішнього вигляду; Захисну функцію – підвищення стійкості матеріалу до несприятливих впливів зовнішнього середовища (гниття, вологи тощо). Один з найбільш поширених джерел руйнування деревини – волога. Під її впливом матеріал може деформуватися або дивуватися бактеріями, що викликають гниття, пліснява і т. д. Найбільш схильні до таких впливів дерев'яні конструкції, мають часте взаємодія з опадами або грунтом. Таким чином, обробка спеціальними засобами виконує не тільки косметичну функцію, але і захисну, продовжуючи термін служби конструкції на тривалий час.

Просочення дерев'яних будівель антисептиками з подальшою їх фарбуванням – один з найбільш відомих і застосовуваних способів захисту дерев'яних споруд. Однак такий метод досить трудомісткий і дорогий. В даний час йому на зміну приходить новий спосіб – застосування комплексних просочень.

Склад биовлагозащитных просочень досить складний:

розчинники, які сприяють перенесенню компонентів на оброблювані поверхні; пігменти; плівкоутворювачі (латексні, алкідні, акрилові полімери); добавки, що забезпечують технологічні характеристики просочення; зшиваючі агенти, які сприяють збільшенню міцності складу за рахунок створення поперечних зв'язків. Просочення можуть бути зроблені вітчизняним або закордонним виробником. Вибір марки залежить від фінансових можливостей споживача. Найбільш якісними є просочення на водній основі, однак, вони й коштують дорожче. Разом з тим, візуально споруди, оброблені складом на водній основі і споруди, оброблені просоченням з органічним розчинником, істотних відмінностей не мають.

Через 5 років після просочення дерев'яної конструкції, процедуру потрібно повторити. При цьому зовсім не обов'язково застосовувати таку ж речовину, з тією ж основою, їх можна чергувати. Вибираючи цей засіб, важливо акцентувати увагу на тому, для яких видів робіт вона призначена. Потрібно пам'ятати, що просочення для зовнішніх робіт, у жодному випадку, не може бути застосовна для внутрішніх робіт із-за наявності в ньому шкідливих для організму людини речовин.

При виборі засобу також варто звернути увагу на упаковку – на ній повинен бути логотип марки, інструкція та характеристики просочення.

Останні пости

Дивитися всі

Призначення та особливості застосування грунтовки глибокого проникнення

Грунтовку глибокого проникнення рекомендовано застосовувати на пухких та слабких підставах. Називається так від єднальної речовини, яка має розміри часток, у десяток разів менші, ніж у стандартних гру

Для чого потрібні вогнебіозахисні матеріали?

Дерево завжди приваблювало людину як надійний, натуральний будівельний матеріал, що має ряд переваг. При правильному підході до будівництва, дерев'яні конструкції можуть прослужити своїм власникам баг

Гідрофобізація

Гідрофобізація – метод захисту будівель і споруд від впливів зовнішнього середовища, головним чином, від вологи. За допомогою цього методу вдається істотно знизити здатність конструкцій вступати у вза

bottom of page