top of page

Лак для дерева і способи правильної лакування

Найбільш популярний спосіб обробки дерев'яних поверхонь (як забарвлених, так і нефарбованих) – лакування. Метод покриття лаком використовується з метою надання виробам (предметів меблів і побуту, поробок тощо) естетичності, стилю.

Оброблювана поверхня повинна бути віддана підготовки – очищення від бруду, ворсинок, пилу, які чітко видно під лаковим покриттям. Крім того, деревина повинна бути заздалегідь обсушена, інакше виникає ризик появи тріщин на шарі лаку.

Лак для дерева необхідно наносити декількома шарами, при цьому, кожному шару потрібно давати підсохнути. Після того, як нанесений останній шар, поверхня шліфується для того, щоб лакове покриття стало рівним, гладким, однорідним. Дуже важливо, щоб лакові шари підсихали, в іншому випадку, глянець лаку буде далеко не ідеальним.

Столярні майстерні, найчастіше, застосовують спиртові лаки, мають у своїй основі каніфоль та шелак. Такий вид лак досить швидко висихає, однак, має істотний недолік – низький рівень вологостійкості. Зазвичай цей лак прозорий і легко наносимо за допомогою тампона. Однак якщо потрібно обробити дрібні предмети або профільні деталі, можна застосовувати пензлик. Працюючи з тампоном, деяка кількість лаку заливається всередину. Поверхня виробу обробляється вздовж напрямку деревних волокон. При цьому потрібно злегка натискати на тампон. В результаті таких дій на оброблюваної поверхні утворюється лакова смужка (лас).

Кожен наступний шар наноситься таким чином, щоб він поєднувався з попередньою смугою лаку. По мірі того, як витрачається лак, силу натискання на тампон необхідно збільшувати. У місцях з'єднання смуг лаку, товщина шару стає ширше, однак, лак, як правило, самостійно розтікається, а шари вирівнюються. У випадках, коли використовується лак дуже густої консистенції, смуги можуть залишитися помітними. Для того щоб цього уникнути, потрібно видалити надлишки лаку за допомогою тампона.

Якщо покриття лаком здійснюється за допомогою пензлика, досить нанесення одного шару за напрямом розташування деревних волокон.

Зазвичай лак наносять в 3 шари. Якщо виріб виконано з декількох порід дерева, його потрібно покрити 4-ма шарами лаку. Для висихання першого шару достатньо двох хвилин, а для висихання наступних шарів потрібно набагато більше часу. В домашніх умовах спиртовий лак, як правило, не застосовується для покриття великих поверхонь.

Останні пости

Дивитися всі

Призначення та особливості застосування грунтовки глибокого проникнення

Грунтовку глибокого проникнення рекомендовано застосовувати на пухких та слабких підставах. Називається так від єднальної речовини, яка має розміри часток, у десяток разів менші, ніж у стандартних гру

Для чого потрібні вогнебіозахисні матеріали?

Дерево завжди приваблювало людину як надійний, натуральний будівельний матеріал, що має ряд переваг. При правильному підході до будівництва, дерев'яні конструкції можуть прослужити своїм власникам баг

Гідрофобізація

Гідрофобізація – метод захисту будівель і споруд від впливів зовнішнього середовища, головним чином, від вологи. За допомогою цього методу вдається істотно знизити здатність конструкцій вступати у вза

bottom of page