Бітумна мастика

Оновлено: 28 черв 2020 р.

Бітумна мастика являє собою гидроизолизирующий матеріал, який знайшов свою популярність досить давно. Цей матеріал застосовується для гідролізаціі стін, покрівлі, фундаменту, рулонної ізоляції, а також герметизації швів. Бітум – це унікальний матеріал, вироблений у процесі переробки нафти. Бітумна мастика використовується для різних потреб.

Підготовка до монтажу покрівлі в обов'язковому порядку передбачає застосування бітумної мастики. Матеріал витрачається досить економно (1,2 кг мастики/кв. м). Перш ніж починати процес монтажу, на поверхні, яка підлягає склеюванню, виробляються порізи. Як правило, поверхня розрізають хрест на хрест, а кути відгинаються. Поверхню, при цьому, повинна бути абсолютно суха і ідеально чиста. Лише зробивши ці дії, можна починати процес покриття мастикою. Почати цю процедуру потрібно з виливання мастики на покрівлю, а потім дуже щільно притиснути його до руберойду.

Готова мастика – це речовина, по консистенції схоже з пластиліном, що має здатність до склеювання. При підготовці гарячої мастики необхідно прагнути саме до такої якості матеріалу. Холодна мастика також має низку переваг – простота і безпека у використанні, завдяки чому, з цим матеріалом може працювати навіть початківець. В процесі приготування, як правило, залучається посудину, попередньо обмурованный. Найчастіше, цей посудину зміцнюється за допомогою цеглин.

Вид мастики, який використовується в процесі покрівельних робіт, як правило, має у своєму складі в'яжучі матеріали і наповнювачі. Застосовуються наповнювачі віддаються ретельному просівання і просушуванню, перш ніж їх використовують. Якість наповнювача впливає на якість всього матеріалу, оскільки при низьких температурах мастика з неякісним наповнювачем дуже схильна до деформації. Крім того, застосування наповнювачів високої якості сприяють зниженню витрат в'яжучих матеріалів. Наприклад, пеку, бітум або дьоготь значно підвищують теплостійкість матеріалу. Однак найбільш оптимальний варіант в якості наповнювача – деревне борошно і азбест.

Бітумна мастика холодного нанесення, має водну основу, теж часто застосовується в різних видах будівництва та інших сферах і галузях промисловості. Цей вид матеріалу більше відомий під назвою однокомпонентна рідка гума.