Антисептики – надійний захист деревини

Оновлено: 28 черв 2020 р.

З давніх часів дерево було улюбленим будівельним матеріалом для людини за рахунок властивостей і якостей, завдяки яким йому немає аналогів. Однак цей будматеріал завжди був схильний до ризику руйнування з боку комах, зовнішніх впливів, вогню і т. д. Різні погодні умови мають вплив на деревні конструкції, особливо волога, з-за якої вони з часом деформуються. Не менш небезпечні для дерева і мікроорганізми (цвіль, гриби, мох тощо), які перетворюють деревину в потерть.

Щоб боротися з усіма цими «ворогами» деревини використовуються спеціальні засоби (вогнезахист, захист від гниття). При цьому боротьбу краще починати завчасно, до настання несприятливих наслідків. Для цього застосовують спеціальні хімічні засоби – антисептики, які бувають двох видів:

1) Просочення дерева (або грунтовка) – вид антисептиків, який діє, проникаючи до волокон деревини. Ґрунтовка високої якості здатна проникати вглиб матеріалу на 1 див. В залежності від застосовуваного розчинника, склад може бути водомістких або органічним (які стоять на порядок дорожче, але і якість мають відповідне). Просочення, як правило, безбарвна або має зеленуватий відтінок, який зникає через деякий час з моменту нанесення засобу. Найбільш ефективна просочування – це та, яка ще й захищає від загоряння. Чим краще якість просочення, тим надійніше буде закріплено верхнє покриття, яке і є другим видом антисептиків;

2) Фінішне (верхнє) покриття являє собою плівку, якою покривається конструкція. Основна характеристика покриття – еластичність. Чим більше її здатність приймати форму обробленої поверхні і захищати її, тим краще. Відповідно, в іншому випадку, вона тріскається, утворюючи незахищені ділянки матеріалу, в який може потрапити волога або інші джерела руйнування деревини. Крім того, плівка дозволяє матеріалу «дихати» і випускати вологу, яка накопичується всередині виробу.

Антисептики для дерева можуть класифікуватися в залежно від галузі застосування на засоби для внутрішніх робіт і засоби для зовнішніх робіт.

Безумовно, своєчасний та надійний захист деревини від джерел руйнування – це оптимальний варіант. Однак якщо вона не була забезпечена вчасно, і з'явилися перші ознаки ураження конструкцій, зневірятися не варто, існує безліч препаратів для боротьби з комахами, цвіллю, грибами і вологою.