Захисні просочення для деревини: види, склад, властивості 

Обробка дерева як будівельного матеріалу виконує дві функції:

Естетичну функцію – поліпшення зовнішнього вигляду;
 
Захисну функцію – підвищення стійкості матеріалу до несприятливих впливів зовнішнього середовища (гниття, вологи тощо).
 
Один з найбільш поширених джерел руйнування деревини – волога. Під її впливом матеріал може деформуватися або дивуватися бактеріями, що викликають гниття, пліснява і т. д. Найбільш схильні до таких впливів дерев'яні конструкції, мають часте взаємодія з опадами або грунтом. Таким чином, обробка спеціальними засобами виконує не тільки косметичну функцію, але і захисну, продовжуючи термін служби конструкції на тривалий час.

Просочення дерев'яних будівель антисептиками з подальшою їх фарбуванням – один з найбільш відомих і застосовуваних способів захисту дерев'яних споруд. Однак такий метод досить трудомісткий і дорогий. В даний час йому на зміну приходить новий спосіб – застосування комплексних просочень.

Склад биовлагозащитных просочень досить складний:

розчинники, які сприяють перенесенню компонентів на оброблювані поверхні;
 
пігменти;
 
плівкоутворювачі (латексні, алкідні, акрилові полімери);
 
добавки, що забезпечують технологічні характеристики просочення;
 
зшиваючі агенти, які сприяють збільшенню міцності складу за рахунок створення поперечних зв'язків.
 
Просочення можуть бути зроблені вітчизняним або закордонним виробником. Вибір марки залежить від фінансових можливостей споживача. Найбільш якісними є просочення на водній основі, однак, вони й коштують дорожче. Разом з тим, візуально споруди, оброблені складом на водній основі і споруди, оброблені просоченням з органічним розчинником, істотних відмінностей не мають.

Через 5 років після просочення дерев'яної конструкції, процедуру потрібно повторити. При цьому зовсім не обов'язково застосовувати таку ж речовину, з тією ж основою, їх можна чергувати. Вибираючи цей засіб, важливо акцентувати увагу на тому, для яких видів робіт вона призначена. Потрібно пам'ятати, що просочення для зовнішніх робіт, у жодному випадку, не може бути застосовна для внутрішніх робіт із-за наявності в ньому шкідливих для організму людини речовин.

При виборі засобу також варто звернути увагу на упаковку – на ній повинен бути логотип марки, інструкція та характеристики просочення.