Протиморозні добавки і пластифікатори

Протиморозні добавки являють собою спеціальні речовини, що сприяють зниженню температури, при якій розчин замерзає, і поліпшують твердіння бетону при негативних температурах.

Таким чином, у разі замерзання бетону і подальшого його відтавання, протиморозні добавки посприяють збереженню цілісності структури конструкції. Через місяць перебування в умовах плюсової температури, бетон вважається повністю затверділим.

Протиморозні добавки використовуються також для кладочного розчину і штукатурки. В цій якості, як правило, використовуються розчини кальцію і натрію, однак, при їх застосуванні процес будівництва може затягнутися надовго. Також поширене застосування солей органічних кислот.

З точки зору сприяння появі корозії, протиморозні добавки діляться на:

сприяють утворенню корозії (хлориди кальцію і натрію);
 
добавки, які не викликають корозію (нітрат кальцію, поташ);
 
інгібітори корозії (нітрат кальцію, нітрит натрію).
 
Протиморозні добавки призначені не тільки для прискорення замерзання води, але і для прискорення схоплювання бетону і взаємодії цементу і води. Варто пам'ятати, що перенасичувати розчин добавками не можна (їх вміст не повинен перевищувати 10%). Протиморозні суміші – вибухонебезпечні і вимагають ретельного дотримання правил безпеки при роботі з ними.

Існує ще один різновид добавки – пластифікатори, використовувані з метою поліпшення характеристик бетону та для тих же цілей, що протиморозні добавки. Чим більший відсоток вмісту пластифікатора в розчині, тим краще якості і характеристики бетону:

Міцність;
 
Сцепляемость з іншими матеріалами;
 
Зносостійкість;
 
Вологостійкість.